Lahana sarması




merhabalar!!!


Yapması uzun sürsede bitmesi çok kısa zaman alan bu yemek bizim evde sürekli


istenir ve afiyetle yenir umarim sizlerde beğenirsiniz.



Gerekli malzemeler:
1 orta boy lahana
300 gr dana kıyma(dolmalık)
1 su bardagı pirinç
2 adet kuru soğan
yarım yemek kaşığı biber salçası
yarım yemek kaşığı domates salçası
bir yemek kaşığı nane (ilave olarak taze nanede ekliyorum ben 5-6 yaprak)
5-6 dal maydanoz
1 çay kaşığı silme karabiber
yarım çay kaşığı isot(acı sevenlere)
yarım çay kaşığı sumak yada (bir çay kaşığı limon suyu olabilir hafif ekşilik ve lezzet katacaktır)
tuz
üzeri için:
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım yemek kaşığı sulandırılmış salça
kaynamış su


Yapılışı:


1. Öncelikle bir tencerenin yarısına kadar kaynar su ekleyiniz lahananın koçanını kesip bu tencerenin içine koyunuz birkaç dakika bekletip yönünü sürekli değiştirip yumuşamasını sağlayınız ki yaprakları kolaycana ayrılsın yumuşayınca yapraklarını ayırıp kaynamakta olan sıcak su dolu tencereye 1-2 tatlı kaşığı tuz koyup bu suyun içinde 3 defada haşlayıp süzülmesi için bir kenara alınız.


2. Bu arada dolmanın içini hazırlayalım: Soğanları çok ince doğrayalım (ben doğrayıcı ile hazırlıyorum suyunu çıkarmamak şartıyla)pirinci bol suyla yıkayıp kıyma soğan pirinç ve diğer malzemeleri ve tuzunu koyup yoğuralım dilinizin ucuyla tadına bakıp tuzu az ise ilave edip tekrar yoğurun.


3. Damarları kesilmiş lahana yapraklarının sert kısmını pişireceğimiz tencerenin tabanına yerleştirelim dibini tutmasına karşı önlem almış oluruz yaprağın kendimizden tarafda olan kısmına ½ yemek kaşığı iç harçtan koyup saralım bu şekilde sarma işlemini bitirelim.







Sarmaların yanında boşluk kalırsa yani tencere tam dolmadığı zamanlar bütün halde domates ve kaldıysa lahana parçalarını koyarım bunu yapmamın sebebi domates vitamini suya bırakır ayrıca lezzet katar.


4. Sarmaların üzerine sıvıyağ ve sulandırılmış salçayı döküp ısıya dayanıklı Tabağı üzerine kapatıp sarmalarla aynı hizada olacak şekilde tabağın üzerinden kaynar suyu dökün kapağını kapatıp yaklaşık 30 dakika pişirin. Afiyet olsun..


· Not: Pişirme süresi bazen farklılık gösterebilir ama en az yarım saat pişmesi gerekir. Pirinçlerin diri kalmaması için ben genelde yarım saat sonunda tabağı bir tutacak ve bıçak yardımıyla kaldırıp 1 tane dolmayı afiyetle tadına bakarımJeğer diri ise 10 dk kadar daha pişiririm. Ayrıca kıymanızın az yağlı olduğunu görüyorsanız harcın içine bir kaşık katı yağ ekleyip yoğurursanız daha lezzetli olur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...