mayalı pişi tarifi


   herkese merhabalar!

 Bu lezzetli hamuru (pişiyi)benim çok sevdiğim ailecek görüştüğü-
 müz sıcacık insanlar olan Pomak Türkleri dostlarımızın sofrasın 
 da yemiştim ilk..

 Kış aylarında kalorüfercilik yapan bu dostlarımız yaz aylarında  Ege denizi'nin koylarından birinde çadır kurup kıyı balıkçılığı 
 yaparak geçimlerini sağlıyorlar ve 30 yıla yakın zamandır aynı 
 yerde. Önemli ihtiyaçlarını motosikletle çıkıp en yakın köyün    bakkalından temin ediyorlar aynı zaman da kendi köyleri bu köye
 gidiş güzergahları çok bozuk ve yorucu oluyor herzaman.

 Ekmeklerini kendileri yapıyor çoğu zaman. İçtikleri su ise 
 dağlardan geliyor küçük bahçelerinin tulumbasından akıyor
 nasıl lezzetli ve soğuk..


 Kalpazan diye tabir ettikleri balıkları satın almaya gelen büyük
 tekneleriyle kıyıya yanaşan kişilere bazı ihtiyaçlarını önceden
 belirtip getirmelerini sağlıyorlar koca kütleli buz kalıpları
 mesela, onları dondurucuya atıp kendi yiyeceklerini bu buzun
 içinde muhafaza ediyorlar..

 Bu arada elektrik yok çeşitli aygıtlarla yapıyorlar bunları
 geçen yıl küçük bir jeneratör hediye etmiştik onlara bir nebze
 de faydamız olduysa ne mutlu bize..


 Akşamları ay ışığında oturup çaylarını içiyorlar muhabbetle
 sabah beş gibi gün başlıyor onlar için..

 Evin hanımları iki elti birbirlerine yakın mesafelerde 
 kalıyorlar her türlü sebze ekiyorlar bahçelerine babalarının
 yıllar önce ektiği meyve ağaçları yazın her gittiklerinde 
 en güzel meyveleri ikram ediyor onlara..

 Yedikleri balıklar ise dünyada kendi kendini temizleyen yanılmı-
 yorsam ilk beş denizden biri olan saroz'un sularından çıkıyor
 ağlarını toplamak için teknelerine bindiklerinde ki o heyecanla
 rı gözlerine vuruyor acaba bu koca deniz bugün ne türde bir
 güzellik verecek onlara?hangi çeşit balık olacak hiç belli olmu
 yor çünkü..

 Tüm bu olanaklar içerisinde çok mutlu olan bu dostlarımızı
 her ziyaret ettiğimizde büyük keyif alıyoruz ne zaman gitsek 
 mayalar dakikasında hamurunu çayın yanına..

 Akşam üstüne doğru kızarır küçük tüpün üstünde çıtır,çıtır
 her çeşit balık yanına koparır bahçesinde soğanını,domatesini
 yapar salatasını yeriz afiyetle..

 Hayat dolu bu insanların yanında herşeyi unuturup enerji depolar
 vedalaşır çıkarız o dimdik dağların eteklerinden düzlüğe..

 Basit bir pişi tarifi yazacaktım bu yazımda dostlarımızdan da
 bahsettim çünkü hayatımda gördüğüm ve tanıdığım nadide  kişilerden  birileri bu aileler, insanlıktan nasibini almış ve 
 hiçbir zaman yitirmemişler..

 Ve hayatımda yediğim en lezzetli pişi bu dostlarımızın ikram
 ettiği pişi özel bir ölçü almadım muhabbet ederken hızlıca 
 yoğuruverirdi karşımda gördüklerimden ve denediklerimden yola 
 çıkarak bir ölçü belirledim kendime..

 malzemeler:

 3 su bardağı süt(ılık)
 yarım su bardağı su(ılık)
 yarım paket yaş maya
 yarım çay bardağı sıvıyağ
 1 tatlı kaşığı tuz
 aldığı kadar un 

 içi için:

 beyaz peynir
 maydanoz

 kızarmak için:

 sıvıyağ

yapılışı:

yoğurma kabımıza ılık suyu ve mayayı alıp mayanın erimesini sağlıyoruz ardında süt,sıvyağ ve tuzu ekleyip yavaş yavaş unumuzu
ilave ediyoruz elimize yapışmayacak hale gelene kadar un ilavesi
yaparak yumuşak bir hamur elde ediyoruz ılık ortamda yaklaşık
45 dakika mayalandırıp dilerseniz sade dilerseniz peynirli iç
yaparak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yada tezgah
ta düzelterek kızgın yağda pişiriyoruz.

afiyet olsun..

                          


2 yorum:

  1. Merhaba. Tarifinizi denedim ancak yarım kilodan fazla un aldı. Hala daha ele yapışıyor. Ben de pes ederek dinlendirmeye bıraktım artık. Püf noktası nedir, neden ele yapışan bir hamur oldu yoksa böyle mi olması lazımdı bir yorumlarsanız sevinirim. Erkek olduğumu da belirteyim en azından hatam göze batmasın :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar öncelikle geç cevap yazdığım için üzgünüm.Hamurun elinize yapışması unun yeterli olmadığını gösteriyor herhangi bir püf noktası yok elimize yapışmayan, bir o kadarda yumuşak hamur yapmamız gerek.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...