ÇULLAMA


   Herkese merhaba!!!
Girit mutfağından gelen bu yemeğin lezzeti kalıcı olarak soframda yerini aldı.her ne kadar üzerindeki yufkadan dolayı börek görüntüsü olsada içerisinde tavuk ve iç pilav oluşu ana yemek gibi aslında.haşladığım tavuk suyunun  kalanından yaptığım çorba ve ayran eşlik etti bu yemeğin yanında,yapım aşaması uzun ve zor gibi görünsede hiç yemek yapmayı bilmeyen biri bile yaptığında sonuç mükemmel.Çünkü bütün lezzeti veren o son dokunuş tavuk suyunun fırından çıkmış yufkanın üzerine dökülmesinde :)tarifime geçiyorum şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler:
·       2 yufka
·       1 tavuk göğüs eti
·       2 tavuk budu
·       1 soğan
·       2 su bardağı baldo pirinç
·       Yarım çay bardağı zeytinyağı
·       1 çay kaşığı karabiber
·       1 çay kaşığı tarçın
·       1 yemek kaşığı tereyağı
·       2 su bardağı su
·       2 su bardağı tavuk suyu
·       1 tatlı kaşığı çam fıstık
·       1 tatlı kaşığı kuş üzümü(isteğe bağlı)
·       Tuz





Yapılışı:Tavuk etlerini yumuşayıncaya kadar haşlayın.Ben düdüklü tencerede 5dk.haşladım soğuyunca deri ve kemiklerini ayırıp didin bu arada tavuk suyunuzun 2 su bardağını tel süzgeçte süzerek bir kenara alın.pirinci bol suyla yıkayıp süzün ince doğranmış soğanı yarım çay bardağı z.yağında kavurun hafif pembeleşince pirinci ekleyip 2 dakika daha kavurun karabiber,tarçın,çam fıstığı ve kuş üzümünü ekleyin ayırdığınız 2 su bardağı tavuk suyunun dışında tavuk suyunuz kaldıysa 1 su bardağı su bir su bardağı tavuk suyu şeklinde pirincin üzerine dökün (ben çorba yaptığım için pilavı 2 su bardağı su ve tuzunu ekleyip pişirdim.kare veya yuvarlak borcam yada fırın tepsisini teryağı ile yağlayın(ben 30 cm çapında borcama yaptım biraz kalın oldu tercihen daha büyük borcam olabilir) yufkanın birini tepsiye büzüştürerek yerleştirin.Hafif ılınmış olan pilavın yarısını üzerine yayın. Tavuk parçalarını pilavı kapatacak şekilde yerleştirin kalan pilavı tekrar üzerine ilave edin (bu aşamadaki foto yukarıda eksik)diğer yufkayıda büzüştürüp pilavın üzerine alın eritilmiş bir kaşık teryağını yufkanın üzerine sürüp 180 dereceye ayarlanmış firinda üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Kızarmış olan yufkanın üzerine ayırdığınız tavuk suyunu eşit şekilde dökün tekrar fırına verip 5 dakika daha pişirin afiyet olsun.

    Not:
·     Tavuğa lezzet katmak için haşlama suyuna 1 yada 2 adet defne yaprağı,havuç ve tane karabiber atarsanız daha lezzetli olacaktır.
·       Pilavı pişirirken tavuk suyuyla değilde suyla pişirirseniz daha tane tane durur yada bir bardak su bir bardak tavuk suyu gibi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...