mayalı pişi tarifi
herkese merhabalar!
Bu lezzetli hamuru (pişiyi)benim çok sevdiğim ailecek görüştüğü-
müz sıcacık insanlar olan Pomak Türkleri dostlarımızın sofrasın
da yemiştim ilk..
Kış aylarında kalorüfercilik yapan bu dostlarımız yaz aylarında Ege denizi'nin koylarından birinde çadır kurup kıyı balıkçılığı
yaparak geçimlerini sağlıyorlar ve 30 yıla yakın zamandır aynı
yerde. Önemli ihtiyaçlarını motosikletle çıkıp en yakın köyün bakkalından temin ediyorlar aynı zaman da kendi köyleri bu köye
gidiş güzergahları çok bozuk ve yorucu oluyor herzaman.
Ekmeklerini kendileri yapıyor çoğu zaman. İçtikleri su ise
dağlardan geliyor küçük bahçelerinin tulumbasından akıyor
nasıl lezzetli ve soğuk..
Kalpazan diye tabir ettikleri balıkları satın almaya gelen büyük
tekneleriyle kıyıya yanaşan kişilere bazı ihtiyaçlarını önceden
belirtip getirmelerini sağlıyorlar koca kütleli buz kalıpları
mesela, onları dondurucuya atıp kendi yiyeceklerini bu buzun
içinde muhafaza ediyorlar..
Bu arada elektrik yok çeşitli aygıtlarla yapıyorlar bunları
geçen yıl küçük bir jeneratör hediye etmiştik onlara bir nebze
de faydamız olduysa ne mutlu bize..
Akşamları ay ışığında oturup çaylarını içiyorlar muhabbetle
sabah beş gibi gün başlıyor onlar için..
Evin hanımları iki elti birbirlerine yakın mesafelerde
kalıyorlar her türlü sebze ekiyorlar bahçelerine babalarının
yıllar önce ektiği meyve ağaçları yazın her gittiklerinde
en güzel meyveleri ikram ediyor onlara..
Yedikleri balıklar ise dünyada kendi kendini temizleyen yanılmı-
yorsam ilk beş denizden biri olan saroz'un sularından çıkıyor
ağlarını toplamak için teknelerine bindiklerinde ki o heyecanla
rı gözlerine vuruyor acaba bu koca deniz bugün ne türde bir
güzellik verecek onlara?hangi çeşit balık olacak hiç belli olmu
yor çünkü..
Tüm bu olanaklar içerisinde çok mutlu olan bu dostlarımızı
her ziyaret ettiğimizde büyük keyif alıyoruz ne zaman gitsek
mayalar dakikasında hamurunu çayın yanına..
Akşam üstüne doğru kızarır küçük tüpün üstünde çıtır,çıtır
her çeşit balık yanına koparır bahçesinde soğanını,domatesini
yapar salatasını yeriz afiyetle..
Hayat dolu bu insanların yanında herşeyi unuturup enerji depolar
vedalaşır çıkarız o dimdik dağların eteklerinden düzlüğe..
Basit bir pişi tarifi yazacaktım bu yazımda dostlarımızdan da
bahsettim çünkü hayatımda gördüğüm ve tanıdığım nadide kişilerden birileri bu aileler, insanlıktan nasibini almış ve
hiçbir zaman yitirmemişler..
Ve hayatımda yediğim en lezzetli pişi bu dostlarımızın ikram
ettiği pişi özel bir ölçü almadım muhabbet ederken hızlıca
yoğuruverirdi karşımda gördüklerimden ve denediklerimden yola
çıkarak bir ölçü belirledim kendime..
malzemeler:
3 su bardağı süt(ılık)
yarım su bardağı su(ılık)
yarım paket yaş maya
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
içi için:
beyaz peynir
maydanoz
kızarmak için:
sıvıyağ
yapılışı:
yoğurma kabımıza ılık suyu ve mayayı alıp mayanın erimesini sağlıyoruz ardında süt,sıvyağ ve tuzu ekleyip yavaş yavaş unumuzu
ilave ediyoruz elimize yapışmayacak hale gelene kadar un ilavesi
yaparak yumuşak bir hamur elde ediyoruz ılık ortamda yaklaşık
45 dakika mayalandırıp dilerseniz sade dilerseniz peynirli iç
yaparak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yada tezgah
ta düzelterek kızgın yağda pişiriyoruz.
afiyet olsun..
Merhaba. Tarifinizi denedim ancak yarım kilodan fazla un aldı. Hala daha ele yapışıyor. Ben de pes ederek dinlendirmeye bıraktım artık. Püf noktası nedir, neden ele yapışan bir hamur oldu yoksa böyle mi olması lazımdı bir yorumlarsanız sevinirim. Erkek olduğumu da belirteyim en azından hatam göze batmasın :)
YanıtlaSilMerhabalar öncelikle geç cevap yazdığım için üzgünüm.Hamurun elinize yapışması unun yeterli olmadığını gösteriyor herhangi bir püf noktası yok elimize yapışmayan, bir o kadarda yumuşak hamur yapmamız gerek.
YanıtlaSil