Girit
mutfağından gelen bu yemeğin lezzeti kalıcı olarak soframda yerini aldı.her ne
kadar üzerindeki yufkadan dolayı börek görüntüsü olsada içerisinde tavuk ve iç
pilav oluşu ana yemek gibi aslında.haşladığım tavuk suyunun kalanından yaptığım çorba ve ayran eşlik etti
bu yemeğin yanında,yapım aşaması uzun ve zor gibi görünsede hiç yemek yapmayı
bilmeyen biri bile yaptığında sonuç mükemmel.Çünkü bütün lezzeti veren o son
dokunuş tavuk suyunun fırından çıkmış yufkanın üzerine dökülmesinde :)tarifime
geçiyorum şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler:
· 2 yufka
· 1 tavuk göğüs eti
· 2 tavuk budu
· 1 soğan
· 2 su bardağı baldo pirinç
· Yarım çay bardağı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı tarçın
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 2 su bardağı su
· 2 su bardağı tavuk suyu
· 1 tatlı kaşığı çam fıstık
· 1 tatlı kaşığı kuş üzümü(isteğe
bağlı)
· Tuz
Yapılışı:Tavuk etlerini yumuşayıncaya kadar haşlayın.Ben
düdüklü tencerede 5dk.haşladım soğuyunca deri ve kemiklerini ayırıp didin bu
arada tavuk suyunuzun 2 su bardağını tel süzgeçte süzerek bir kenara alın.pirinci
bol suyla yıkayıp süzün ince doğranmış soğanı yarım çay bardağı z.yağında
kavurun hafif pembeleşince pirinci ekleyip 2 dakika daha kavurun
karabiber,tarçın,çam fıstığı ve kuş üzümünü ekleyin ayırdığınız 2 su bardağı
tavuk suyunun dışında tavuk suyunuz kaldıysa 1 su bardağı su bir su bardağı
tavuk suyu şeklinde pirincin üzerine dökün (ben çorba yaptığım için pilavı 2 su
bardağı su ve tuzunu ekleyip pişirdim.kare veya yuvarlak borcam yada fırın
tepsisini teryağı ile yağlayın(ben 30 cm çapında borcama yaptım biraz kalın
oldu tercihen daha büyük borcam olabilir) yufkanın birini tepsiye büzüştürerek yerleştirin.Hafif ılınmış
olan pilavın yarısını üzerine yayın. Tavuk parçalarını pilavı kapatacak şekilde
yerleştirin kalan pilavı tekrar üzerine ilave edin (bu aşamadaki foto yukarıda
eksik)diğer yufkayıda büzüştürüp pilavın üzerine alın eritilmiş bir kaşık
teryağını yufkanın üzerine sürüp 180 dereceye ayarlanmış firinda üzeri
kızarıncaya kadar pişirin.Kızarmış olan yufkanın üzerine ayırdığınız tavuk
suyunu eşit şekilde dökün tekrar fırına verip 5 dakika daha pişirin afiyet
olsun.
Not:
· Tavuğa lezzet katmak için haşlama
suyuna 1 yada 2 adet defne yaprağı,havuç ve tane karabiber atarsanız daha
lezzetli olacaktır.
· Pilavı pişirirken tavuk suyuyla
değilde suyla pişirirseniz daha tane tane durur yada bir bardak su bir bardak
tavuk suyu gibi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder